Entitats i Associacions

 

Societat de caçadors "La guatlla"

La Societat de caçadors d’Aldover anomenada “La Guatlla” fou creada el 20 de juliol del 1966, és per això que és una de les societats de caçadors més antigues de les Terres del Ebre, creada en el seu moment per la necessitat de regularització de la cacera en aquella època, ja que la inexistència de àrees de caça permetia a qualsevol persona de l’estat caçar en el nostre terme municipal, la seva fundació va permetre una millor organització i gestió d’aquest recurs natural al nostre terme municipal.

 

La primera Junta Rectora la formaren:


President - Sr. Juan Antonio Pons Viña


Vice-president - Sr. José Salvador Espuny Beltrán


Secretari - Sr. Damian Celma Adell


Tresorer - Vicent Gisbert Ferrer


Vocal - Sr. José Povill Cortiella


Vocal - Sr. Daniel Espuny Beltrán

 

 

Actualment està formada per uns 140 socis majoritàriament veïns de la nostra vil·la, però existeix un nombre important de socis d’altres localitats, encara que tots ells posseeixin alguna propietat dins del nostre poble.


L’objectiu d’aquesta Societat segueix sent el mateix que va portar a la seva creació, l’organització i gestió de la caça encara que, evidentment, tant les circumstancies cinegètiques con socials i culturals han canviat i el tipus de gestió actual està basada amb els conceptes de sostenibilitat i respecte vers el medi.


Uns dels aspectes importants d’aquesta gestió ha sigut la repoblació d’espècies cinegètiques i dins d’aquest punt volen destacar la construcció d’un tancat on pretenem avaluar el nivell d’adaptació del conill de bosc procedent de diferents orígens per poder, en primer lloc, escollir quin de tots és més adient pels nostres objectius i en segon terme en un futur poder obtenir una certa quantitat d’individus per al seu alliberament posterior. Tanmateix a fi de millorar les poblacions de perdiu roja existeixen, distribuïdes per l’APC gàbies d’aclimatació.

 

 

 

LA CAÇA

 

 


L’activitat cinegètica principal és la caça menor, destacant el conill i el tord, també existeixen poblacions de perdiu i últimament de llebre.


Com activitat cinegètica secundaria es troba la caça major, la Societat realitzar durant la temporada diverses batudes al senglar.


Tanmateix durant el període hàbil de caça també es realitzen soltades de perdiu roja per reforçar les poblacions ja existents.


Enguany (2011) per primer cop realitzarem mitja veda, aquesta modalitat si be estava autoritzada dins l’APC no s’havia practicat mai fins ara, esperem que els resultats siguin òptims.


També del 15 de juliol al 31 de agost esta permesa la caça de conill amb gos.


Durant la temporada cada soci disposa de dues invitacions, també existeix la possibilitat t’obtindré “pases” anuals per a persones no sòcies, així com la possibilitat de fer-se sòcia complint un requisits.

 

 

LES NOTICIES

 

 

Està previst realitzar Junta General Ordinària el 15 de juliol al casal municipal, de totes maneres es comunicarà a tots els associats per carta.


Retem pendents de la llei de vedes per saber les dates de la mitja veda i la caça amb gos així com de la veda en general.


Quan es sàpiga la data i lloc de la tirada al plat es comunicarà als socis.

 

 

CALENDARI D'ACTIVITATS

 

 

Juliol - Agost:


-Mitja veda. (pendent de l’aprovació de la llei de vedes 2011).


-Caça de conill amb gos (pendent de l’aprovació de la llei de vedes 2011).

 

 

Setembre:


-Tirada al plat per les festes Majors.


-Batudes al senglar els diumenges (pendent de l’aprovació de la llei de vedes 2011).

 

 


Octubre:


-Obertura de la veda.

 

 

Febrer:


-Prorroga del tord (pendent de l’aprovació de la llei de vedes 2011).

 

 

CONTACTA AMB NOSALTRES

 

 

Si desitgeu més informació podeu contactar amb:


e-mail: laguatlla@hotmail.com

 

 

President: Miguel Lopez Vallespí


Telf: 678305798

 

 

Secretari: Josep Mª Audí Vallespí


Telf:605802913

 

 

 


Tabalers i grallers Aldowyra

Amb motiu dels 10 anys de Trobades Gralleres i Tabaleres de la Colla ens varen demanar d’ampliar l’article que es va publicar en LO DOVERENC del mes de setembre. Ja vaig comentar anteriorment que la nostra colla va néixer a finals de setembre, principis d’octubre, de l’any 1997... ho va fer al mateix temps que l'Associació de Dones d’Aldover.


Un dels objectes de l’Associació era fomentar activitats, i una d’elles va ser aprendre a tocar el tabal. El senyor Vicent Roig González, que tenia l’experiència de la colla de tabals de l’Aldea, es va oferir per donar-nos classes dissabtes la tarda al Casal. En un principi es va animar molta gent, però poc a poc el grup es va anar reduint. Assajàvem al Casal tocant al terra amb les baquetes, o bé en un coixí... Aprendre a agafar les baquetes correctament i donar el moviment exacte al canell de la mà eren prioritats... l’últim era tocar un ritme... i, sobretot, que tots portéssim el mateix ritme.


A finals de 1998 el mestre va considerar que ja havia arribat l’hora de tocar l’instrument i deixar enrere el terra i el coixí. L’Associació de Dones d’Aldover va finançar la compra dels que serien els nostres primers tabals: 5 tabals “rocieros” de corda, 6 tabals de grallers també de corda i una caixa que els membres de la colla varen regalar al professor Sr Vicent Roig González, ja que no ens volia cobrar les classes.


L'octubre de l’any 1998, va començar a haver gent interessada en aprendre a tocar la gralla, i un cop més vàrem tenir sort amb el professor. El senyor Paco Lavega, d’Ulldecona casat amb una veïna del poble, ens va ajudar a tirar endavant aquesta escomesa. Els membres de la colla agraeixen profundament no tant pel treball de Paco Lavega, sinó per l’interès mostrat pel nostre poble i el seu estudi de la gaita d’Aldover i la difusió d’algunes peces de gralla composades per doverencs. Mentre els tabalers assajaven al Casal, els grallers ho feien als baixos de l'Ajuntament,... Institució a la que sempre hem d’agrair la seva col·laboració i suport, i hagués qui hi hagués al capdavant. En les classes de gralla havíem d'aprendre digitació per tapar bé els forats de la gralla i no deixar-los anar enlaire,... la respiració, com agafar i anar soltant l'aire a través de la boquilla de la gralla... els llavis que acabaven vibrant amb la canya de la gralla....


La nostra primera sortida dels tabalers fou a Amposta, per la nit, a acompanyar als Tabalers de la Colla de Diables Aldaia de l'Aldea,...a qui vàrem acompanyar en diverses actuacions de correfocs. Juntament grallers i tabalers hem acompanyat també a la Colla de l'Aguilot de Tortosa en les actuacions que realitzaven durant els actes del Renaixement a Tortosa, l'any 2004; als Llucifers en les seves tamborades de Sant Joan a l'Ampolla. Durant la Setmana Santa hem acompanyat, sempre que ens ha estat possible, els tambors de la Confraria de Sant Antoni dels Pagesos, ... els nostres tabals han estat representats amb l'estandart de la colla que va dibuixar el nostre company més jovenet, aleshores, Francesc Fontanet Juan, bordat per la senyora Aurèlia Rius Molà i portat amb molt d'orgull per la senyora Teresa Cortés Carbó.... a tots ells els hi donem les gràcies.

 

Tal com ja vaig comentar el nom de la colla va sorgir desprès que el senyor Ismael Villamon escrigués el llibre d'Aldover... vàrem decidir prendre el nom del nostre poble que antigament es deia Aldowayra per a la nostra colla... d'aquí els “Tabalers i grallers Aldowayra d'Aldover”, perquè primer varen ser els tabalers i més tard els grallers.